Till startsidan

Bildskapandets Finesser & Fjd

Welcome! Välkommen! Bienvenue! Tervetuloa!

till kreativitetens förtrollade värld ...

Personal För företag Om
kurserna
Olika
kurser
"Kreativt bildskapande" Jul, ikoner
& pyssel
Foton av Eija K.
Till Gallery
Eija K.
Till E-förlaget
Aktuellt nu Aktuellt i konstvärlden Här håller
vi till nu
Bilder
berättar 1
Bilder
berättar 2
Elevut-
ställningar
Tillbakablick
1978-2015
Historik på FFH Till Galleri Miikka









































Julkortstryck, julkortsmåleri - pyssel - påskkul

På kurser med julkortstryck handleds du i skapandet av ditt motiv som sedan trycks i flera variationer. På nedan bild kan du se ett exempel. Det finns alltid motivförslag som hjälper dig på traven. Vi trycker för hand med trycksvärta.



Julkortsmåleri

Julkortsmåleriet återkommer ofta både inom ramen för ordinarie kursverksamhet och som separat anordnade kortkurser. På julkortsmåleriet har du mängder med motiv att välja mellan. Dessutom tillkommer nya motiv varje år, men de finaste julkorten skapar du själv!



copyright: Bildskapandets Finesser & Fröjd copyright: Bildskapandets Finesser & Fröjd


På julkortsmåleriet får deltagarna köpa allt material förmånligt från kursledaren - alternativt förhandlas materialkostnaden in i kurspriset. Vi målar i äggtempera, akvarell eller akryl. Färdiga mallar till mängder med motiv designade av Eija finns att arbeta efter om du inte vill skapa ett motiv själv.


en kurskväll i julkortsmåleri 2016




Förfrågningar om julkortsmåleriet ...

(kontaktformulär, förfrågningar - klicka här)


Då och då anordnas även påskpyssel.






Förfrågningar om påskpyssel

kontaktformulär - förfrågningar


Ikonmålning




Byzantisk ikonmåleri uppträdde i det byzantiska imperiet som en fullt utvecklad sätt att måla ca år 500. Ikonmåleriet fanns till en början i tidigt kristet måleri, inklusive det som man funnit i katakomberna på 300- och 400-talen. Det är en ursprunglig, högt stiliserad konstform, som främst tagit intryck från klassisk grekisk konst och hellenistisk konst från Egypten, men också från andra konsttraditioner, speciellt från Syrien. Det var den kristna tron som tjänade som grundprincip vid utvecklandet av det byzantiska ikonmåleriet.


Många förknippar ikonmåleriet med temperamålningstekniker. Definitivt är temperamålningsteknikerna vanligt förekommande i ikonmåleriet med ikoner kan målas med vilket färgbindemedel som helst, från de tidiga bysantiska mosaikerna till moderna airbrushtekniker.

Ikonmåleriet har dock lång tradition och det konservativa måleriet följer strängt konvenansen. På kurserna utgår vi ifrån tranditionsenligt måleri men vårt tillvägagångssätt skiljer sig markant från det traditionsenliga måleriet åtminstone på två punkter: 1) istället för att välja våra förebilder bland ikoner målade i modern tid som ofta är fallet på ikonmålningskurser, går vi tillbaka i historien och studerar gamla mästare, till exempel Rublevs målningar, helt enkelt därför att en bra förebild ger mer. 2) Var och en har stor personlig frihet att påverka sitt eget måleri och naturligtvis också sitt utgångsläge, men vi följer inte de strikta religiösa reglerna som varit brukliga vid ikonmåleriet. Vi diskuterar flitigt alternativen och för att förstå och lära oss grunderna för temperamålningstekniken, avstår vi på nybörjarkurserna från de, i ikoner så vanligt förekommande, förgyllningar. Förgyllningar arbetar vi först med på fortsättningskurserna.
I bild bredvid, Jesu dop av Rublev.

I mitt eget måleri vill jag avstå från den ortodoxa traditionens mörka ramar runt ikonerna och/eller mörk bakgrundsfärg på dem. Jag vill heller inte använda guld och glitter i mina ikoner då jag strävar efter den luftighet som t.ex. utmärker Rublevs ikontradition, men till skillnad från Rublevs ikongestalters sorgsna ansiktsuttryck, varierar jag medvetet mina ikongestalters kropps- och ansiktuttryck. Jag vill heller inte måla de stela, docklika ikonerna som idag pryder många kyrkväggar, utan förmedla olika känslor genom mina ikongestalters ansikts- och kroppshållning. Exempel på ett ansikte och ögon som speglar mildhet och kärlek ser ni i min ikon "Barnens Gabriel" (bredvid). Klicka på bilden för en detaljbild av ansiktet.



På ikonmålerikurserna studerar vi bland annat ikonernas speciella och karaktärisktiska perspektivlära, färgsymbolik, material, uttryckssätt, motivkrets, bildkomposition osv. Vi diskuterar det som är typiskt för just ikoner och med hänsyn till kurslängd och beställarens önskemål, lär vi oss om ikonmåleriets historia och traditioner. Vi diskuterar och lär oss måleriteknik och förstår det mesta/viktigaste av ikonernas symbolspråk, t.ex. det omvända perspektivet, färgsymboliken, uttrycket, osv. Det finns mycket, mycket att berätta om ikonmåleriet! Och därtill finns det mer att lära sig om temperamålningstekniker.Bredvid en ikon på Ärkeängeln Gabriel målad av Eija. Klicka på bilden så får du se en detaljbild av ytterligare en ikon.


Ängeln Gabriel som en gråtande ängel, en ikon målad av Eija

Temperamålning


Tillverkning av gessogrunder



Utöver ikonmålningskurser, håller Eija kurser i temperamåleri. På temperamålningskurserna lär i oss bland annat hur man grunderar gessogrund, vilka material man använder sig av, om målningsunderlagen och om olika målningstekniker. Vi målar mestadels i äggtempera, men även andra temperatekniker såsom äggoljetempera och kaseintempera, samt andra tillsatsmedel i temperafärgrecepten diskuteras.

Ikoner målas helst på gessogrunderad träskiva. Ett sådant temperamålningsunderlag måste först slipas, limmas och grunderas i flera lager. Det kan man lära sig på speciella kurser som Eija håller i materiallära, men arbetet med grunderingen är omständigt och tidskrävande. Därtill är trä levande material som tar mycket lång tid på sig att torka ordentligt. Således kräver de kurser som inkluderar tillverkning av målningsunderlag inte bara en lång planeringstid, utan också en, för ändamålet lämplig, arbetslokal. Då färdiggrunderade ikonbrädor med äkta gessogrundering kan vara svåra att finna, förser Eija på vissa kurser eleverna med ikonbrädor eller med andra alternativa målningsunderlag (bild bredvid). Priset brukar vara avgörande vid valet av material.

Ikonbrädor tillverkade av Eija

Till sidans topp ...




"Startkit" för ikonmåleri ... mm.


Deltagare i Bildskapandets Finesser & Fröjd ikonkurser får ett så kallat "startkit" med färgpigment, penslar, karbon, blandningskoppar, destillerat vatten, mm., för att komma igång med måleriets.


Som kursdeltagare kan du också få ett gediget, stencilerad studiehäfte om ikonmåleriet med temperafärger. Häftet innehåller bland annat en kortfattat historia om ikonmåleriet, samt om ikonmåleriets tekniker. Ovan; en bild på studiehäftets innehållsförteckning. Häftet består av 32 sidor.





Med gessogrunderat måleriunderlag, studiehäfte, och startkitlåda har kursdeltagare allt som de behöver för att komma igång med ikonmåleriet.



Vanligtvis ingår allt ovan material till Bildskapandets Finesser & Fröjd ikonmålerikurser. Då ikonbrädor tar tid att tillverka, och då de först och främst är avsedda för deltagare på kurserna, finns de sällan på lager och till försäljning utanför kursverksamheten.



Till sidans topp ...












VÄLKOMMEN PÅ KURS, DU OCK!

Bildskapandets Finesser och Fröjd
Eija Irene Korhonen www.livselixir.just.nu